Basiscursus meubelmaken (niveau 1)

De basiscursus meubelmaken is een opleiding van 12 dagdelen voor de beginnende meubelmaker, hobbyist of professional.

Voor deelname aan deze cursus heb je geen ervaring nodig. Heb je al enige kennis van meubelmaken en wil je de basis opfrissen? Ook dan is de basiscursus meubelmaken een goede start.

In deze cursus maak je kennis met de basisbeginselen van meubelmaken. Zo starten we met het voorbereiden van ons gereedschap. Het slijpen en wetten van onze tools is namelijk de belangrijkste vaardigheid van een meubelmaker. Je maakt kennis met het begrip ‘scherp’ en leert hoe scherpe gereedschappen kunnen bijdragen aan de kwaliteit van het werk.

Data avondcursus

De basiscursus meubelmaken bestaat uit 12 dagdelen en wordt gegeven op de woensdagavond van 19.00 tot 22.00uur. Mogelijkheden voor 2017: Week 2 t/m week 14 (vakantie week9), week 15 t/m week 27 (vakantie week 17), week 34 t/m 46 (vakantie week 42).

€605,- incl. btw

12 dagdelen

Inhoud
Tijdens de basiscursus meubelmaken worden de volgende oefenwerkstukken gemaakt:

  • De perfecte plank: vlak, haaks en op de juiste maat schaven van twee ruwe delen yellow poplar. Deze delen worden verbonden met een lijmnaad en op lengte gemaakt met de blokschaaf.
  • Hout verbinden: handmatig worden er twee eenvoudige houtverbindingen gemaakt. De halfhoutverbinding en de open pen-en-gatverbinding of de slisverbinding.
  • Houten hamer: een oefening in schaaftechnieken en verbindingstechnieken met verlijmde delen. In deze oefening leren we langs hout en kopshout schaven. En ook het schaven van een rond vlak met een spookschaaf wordt behandeld
  • Zwaluwstaarten: de meest klassieke verbinding van de meubelmaker. Verschillende benaderingen van de zwaluwstaart verbinding worden geoefend. Een goede voorbereiding op de opleiding houtbewerking waarin je een kistje met open zwaluwstaart verbindingen maakt.

Introductiecursus
Wil je de cursus liever overdag volgen? Kies dan voor de introductiecursus. In deze opleiding wordt de basiscursus meubelmaken en machinale houtbewerking gecombineerd. Deze introductie duurt 2 weken (10 werkdagen) en is op maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.